Tähelepanekud ja kogemused elust

kolmapäev, 11. juuli 2018

11. JUULI

1533 – Paavst Clemens VII heitis Inglismaa kuninga Henry VIII kirikust välja.

1794 – Robespierre´i vastasel vandenõul õnnestus kukutada Pariisi Kommuun.

1921 – Mongoolia kuulutas end iseseisvaks rahvavabariigiks.

1924 – Eestis hakkas kehtima kuldkroon.

1940 – Eesti Töötava Rahva liidu vastaskandidaadid kõrvaldati Riigikogu ennetähtaegsete valimiste nimekirjast.

1940 – Saksa välisministeeriumi riigisekretär Ernst von Weizsäcker telegrafeerib Saksa Tallinna, Riia ja Kaunase saadikuile: „Viimastel nädalatel Balti riikides toimunud poliitiliste sündmuste põhjal on alust arvata, et pärast 14. juuli valimisi tuleb arvestada Balti riikide N. Liiduga ühendamise võimalusega.“
Pildiotsingu Ernst von Weizsäcker tulemus
Ernst von Weizsäcker

1941 – ENSV operatiivstaap reorganiseeritakse Eesti NSV Riiklikuks Kaitsekomiteeks. Selle liikmed on ÜK(b)P KK ja NSVL RKN-i volinik Eestis Vladimir Botškarjov, EK(b)P KK I sekretär Karl Säre ja II sekretär Nikolai Karotamm, ENSV RKN-i esimees Johannes Lauristin, riikliku julgeoleku rahvakomissar Boris Kumm jmt.
Pildiotsingu Vladimir Botškarjov tulemus

1945 – N. Liidu kohtukorralduse seaduse alusel määrab ENSV RKN Eesti rahvakohtute arvuks 70.

1956 – Nõukogude Liidu Karjala-Soome liiduvabariik likvideeriti ja liideti Karjala Autonoomse Vabariigina Vene NFSV koosseisu.

1957 – Leningradis kõrgkoolide spartakiaadil hüppab Vilve Maremäe eestlannadest esimesena kaugust üle 6 meetri. Tema 6.11 on hooaja maailma 3. tulemus, jäädes maailmarekordile alla vaid 24 cm.

1960 – N. Liit teatab, et on 1. juulil alla tulistanud USA lennuki RB-47, mis olevat tunginud 22 km tema territooriumi kohale.

1960 – Tallinnas sõidetakse rahvusvahelist motokrossi. Selles osaleb üle 100 sportlase 10 riigist.

1960 – Äsja iseseisvunud Kongo Vabariigi Katanga provintsi peaminister Moϊse Tshombe kuulutab oma provintsi sõltumatuks. Puhkeb Kongo kriis, mis ilmestab Aafrika olukorda kümnendi keskpaigani.

1967 – Hiina kommunistide jõugud intensiivistasid terroritegevust Hongkongis ja Briti võimud panid julgeoleku huvides seisma kogu ühiskondliku transpordi.

1980 – Avati Tallinna teletorn.

1987 – ÜRO kuulutas Jugoslaavias Zagrebis sündinud Matej Gaspari maailma viie miljardindaks elanikuks.

1990 – Sajad tuhanded Ukraina kaevurid korraldasid ühepäevase streigi protestiks Nõukogude Liidu valitsuse vastu.

1991 – Saudi Araabias kukkus alla lennuk Nigeeria palveränduritega, surma sai 261 pardalviibinut; toimus selle sajandi viimane täielik päikesevarjutus.

1993 – Pärast konsultatsioone Euroopa Nõukogu ekspertidega kuulutas president Lennart Meri välja 8. juulil Riigikogu poolt vastuvõetud välismaalaste seaduse. Seadus oli tekitanud palju ärevust ja poleemikat, Venemaa oli teinud Eesti aadressil ka ähvardusi.

1994 – Jeltsin tegi G7 riikide liidrite kohtumisel avalduse, et Eestis rikutakse inimõigusi, mis ei luba Vene vägesid eestist välja viia.

1996 – Tallinna lauluväljakul algas 13. juulini toimunud VIII Rock Summer.






Kasutatud kirjandus:

https://et.wikipedia.org/
„Eesti ja maailm. XX sajandi kroonika. II osa.“ Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2004

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar