Tähelepanekud ja kogemused elust

kolmapäev, 11. aprill 2018

11. APRILL


1689 – Pärast edukat Kuulsat revolutsiooni krooniti Londonis Westminster Abbey`s Oranje prints (William III) ja tema abikaasa Mary ühiselt Inglismaa kuningaks ja kuningannaks.
William III

1713 – Utrechti rahulepinguga lõppes sõda Suurbritannia ja Prentsusmaa vahel. Bourbobi Philippe'i tunnustati Hispaania kuningana. Hispaania pidi loobuma oma ülemerevaldustest Euroopas.

1814 – Napoleon loobus troonist ja läks eksiili Elbe saarele.

1899 – Jõustus Hispaania ja USA vahelise sõja lõpetanud Pariisi rahuleping. Hispaania loovutas USA-le Puerto Rico.

1920 – Tallinnas Nõmmel toimus Eesti Vabariigi esimene murdmaajooksuvõistlus, mille võitis Heinrich Paal.
Tagareas kolmas Heineich Paal. Fotol Tallinna Kalevi jalgpallurid.

1921– Asutati spordiselts Pärnu Tervis.

1927 – Likvideeriti aktsiaselts Aeronaut. Lennuühendust Eestiga hakkasid pidama välisfirmad.

1931 – Asutati Tartu Usuteadus-Filosoofiline Lutheri Erainstituut.

1934 – Alfred Maurer valiti tagasi Eesti Advokatuuri nõukogu esimeheks.
Pildiotsingu Alfred Maurer tulemus

1940 - Eesti Vabariigi valitsus tunnustas Maardu ja Kehra asulateks.

1942 – Eestis on kütte varumise hiigelaktsioonis üles töötatud 1 013 419 ruumimeetrit küttepuid.

1942 – Harrastuskalapüügi soodustamiseks moodustatakse Eesti Kalurite Keskus. Sellega algab suur kalapüügiaktsioon, mille eesmärk on rikastada rahva toidulauda. Kalandusorganisatsioonid korraldatakse ümber.

1942 – Eesti Omavalitsuse majandus- ja transpordidirektor Alfred Vent nõuab raadioesinemises: „Eesti rahvaarv olgu kahe aastakümne pärast 2 miljonit ja 50 aasta pärast 3 miljonit. See siht peab muutuma iga teadliku eestlase pühamaks ülesandeks.“

1944 – Eesti Julgeolekupolitsei Petseri referentuuri päevaaruandes teatatakse, et alates 10.veebruarist on vahistatud 45o mobilisatsioonist kõrvalehoidjat. Mujal Eestis on kõrvalehoidjate arv väiksem.

1945 – Berliinis ilmub „Eesti Sõna“ viimane number. 1941.a. 6.septembrist kuni 2.detsembrini oli ajaleht ilmunud Tallinnas „Linna Teataja“ nime all ning saanud 1941.a. 3.detsembril oma praeguse nime.

1945 – USA kolmas armee vabastas Buchenwaldi koonduslaagri.
Buchenwaldi koonduslaagri asukoht

1947 – Prahas avatakse esimesed sõjajärgsed EM-võistlused kreeka-rooma maadluses. N. Liidu meeskonnas teevad kaasa eestlased Johannes Kaubi kärbes- ja Johannes Kotkas raskekaalus. Kotkas kaitses 1939.aastal saadud meistritiitlit ja Kaubi on neljas.
Johannes Kaubi (Oks)

1950 – N- Liidu relvajõud tulistavad Läti kohal alla USA pommitaja, mis väidetavalt oli rikkunud Nõukogude piiri.

1951 – President Harry Truman tagandab USA kindrali Douglas MacArthuri Koreas viibivate ÜRO väeosade ülemjuhataja kohalt, sest ta oli nõudnud avalikult Hiina RV-le sõja kuulutamist. MacArthuri järglaseks saab kindral Matthew Ridgway.
Pildiotsingu Douglas MacArthur tulemus
Douglas MacArthur

1951 - „Estonias“ esietendub Aleksandr Borodini ooper „Vürst Igor“, nimiosas laulab Tiit Kuusik. Etendus on pühendatud EK(b)P VI kongressi avamisele.

1951 – 11.-14.aprill toimub Tallinnas EK(b)P VI kongrss. Ivan Käbin kuulutab oma ettekandes, et sotsialism on Eesti NSV-s põhiliselt juba rajatud.
Pildiotsingu Ivan Käbin 1951 tulemus
Ivan Käbin

1957 – Moskva lähistel Dubnas võetakse kasutusele maailma kiireim (10 mrd volti) elementaarosakeste kiirendi.

1958 – EKP KK II pleenumil vabastatakse Ernst Ristimägi EKP KK sekretäri kohustustest ja heidetakse keskkomitee büroost välja. E. Ristimägi oli oli töötanud 1953-1955 kergetööstuse ja laiatarbekaupade tööstuse ministrina ning talle pannakse süüks „tõsiseid puudusi“ kaadri valikul, kontrolli puudumist alluvate tegevuse üle ja „nõrgenenud valvsust“, mille tõttu oli tema valitsemisalas saanud võimalikusk tekstiilitööstude tooraine sahkerdamine Läti NSV ja Leningradi oblasti ettevõtetesse. Tema 34 eestis, Lätis ja Leningradi oblastis elavat kaasosalist võetakse kriminaalvastutusele. Ernst Ristmäest saab aga Tallinna Vineeri- ja Mööblivabriku direktor.
Ernst Ristmägi

1959 – Maanoorte raskejõustikuspartakiaadiga avatakse Viljandi spordihoone.

1970 – Startis Apollo 13.

1979 – Tagandati Uganda diktaator Idi Amin.

1991 – Tallinna linnarajoonid nimetati ümber. Mererajoonist, Lenini rajoonist, Oktoobri rajoonist ja Kalinini rajoonist said vastavalt Isarajoon, Lõunarajoon, Läänerajoon ja Põhjarajoon.

1998 – Toimus Eesti suurim juveelirööv. Kurjategijate saagiks langes 3 miljoni krooni eest väärisesemeid.

2001 – Hainani saare intsident: pärast 11 päevast viivitust nõustus Hiina RV vabastama 11 Ameerika Ühendriikide vaatluslennuki Lockheed EP-3 meeskonnaliiget.
Kahjustatud EP-3 Hainani saarel

2012 – Indoneesia Acehi provintsi tabas maavärin magnituudiga 8,6 palli Richteri skaalal. Maavärina epitsenter asus 434 km provintsi pealinnast Banda Acehist idas.










Kasutatud kirjandus:

https://et.wikipedia.org/
Eesti ja maailm. XX sajandi kroonika. II osa.“ Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2004

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar