Tähelepanekud ja kogemused elust

laupäev, 16. juuni 2018

16. JUUNI

1917 – Petrogradis tuli kokku I tööliste-soldatite nõukogude kongress.

1925 – Eesti riigikogu võttis vastu seaduse, mis võimaldas senistel rentnikel ja asunikel saada maa pärisomanikeks. Osasummade tasumiseks oli aega 55 aastat.

1935 – Eesti Kaitseliidu esimene purilennuk Kesavares tegi esimese lennu.

1940 – Hommikul levitas Nõukogude Liidu ametlik agentuur Tass teadet, et Eesti, Läti ja leedu on sõlminud omavahel sõjalise liidu Nõukogude Venemaa vastu. ...Kell 15:20 esitati Eestile Moskva poolt ultimaatum, milles korrati süüdistust eeltähendatud lepingu sõlmimises ja esitati teisi samuti täiesti põhjendamatuid süüdistusi ning nõuti Nõukogudele mitte sõbraliku valitsuse tagasiastumist, uue valitsuse moodustamist, kes oleks tahteline kindlustama vastastikuse abistamise lepingu täitmist ning takistamata ja vaba läbipääsu õukogude vägedele, kes pidid asuma mitmesse kohta Eesti maa-alal. Vastust nõuti sama päeva kella 24-ks Moskva aja järgi. ... Sama päeva õhtupoolel toimus vabariigi valitsuse koosolek Vabariigi Presidendi eesistulisel. Tähtaegselt teatati Moskvasse ultimaatumi nõudmiste täitmisest. Samal õhtul teatati raadio kaudu rahvale asetleidnud sündmustest tagasihoidlikul kujul, et vältida võimalikke provokatsioone edasiste sündmuste mõjutamiseks. “Eesti rahva kannatuste aasta. Koguteos I.“ Arnold Viiding Eesti Kirjastus, Tallinn 1943

1948 – Toimus ajaloo esimene lennukikaaperdamine: hiina bandiidid üritasid hõivata Macau-Hongkongi liini lennukit, mis kukkus seepeale alla.

1963 – Nõukogude kosmonaut Valentina Tereškova lendas esimese naisena maailmas kosmosesse.


1988 – Avaliku arvamise survel kukutas EKP Keskkomitee pleenum Karl Vaino, kes pakkis kohvrid ja sõitis Moskvasse. Uueks esimeseks sekretärika valiti Gorbatšovi soovitusel senine NSVL suursaadik Nicaraguas Vaino Väljas.

1995 – Keilas avati SOS-lasteküla.







Kasutatud kirjandus:

https://et.wikipedia.org/
„Eesti ja maailm. XX sajandi kroonika. II osa.“ Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2004

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar